Yaşamimiz boyunca ihtiyaçlarimizin hemen hemen tümünü, dogrudan veya dolayli olarak doğadan elde etmekteyiz. Doğa ile olan bu etkilesimimiz düsünüldügünde, çevrenin korunmasinda ve dogal kaynaklarin kullaniminda sürdürülebilirlige dikkat edilmesi büyük önem tasimaktadir. ihtiyaçlarimizi karislamak için edindigimiz tüketim aliskanliklarimizda ne yazik ki çogu kez, çevre boyutunu hatirlamaz veya hatirlasak da antroposentrik (insan merkezli) düsünerek görmezden geliriz. Bu eksikligi gidermek ve biraz daha ekosentrik (çevre merkezli) düşünebilmek için, çevre koruma konusunda bilgili olmamiz, bu bilgiler dahilinde çevre bilinci kazanmamiz ve bu bilinci davranislarimiza yansitmamiz büyük önem tasimaktadir.
Türkiye’nin enerji politikasi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginca, “sinirli olan dogal kaynaklari daha akilci kullanarak, çevreye ve insan sagligina olan olumsuz etkileri minimum seviyeye indirmek, yeni kaynaklar ilaveten yeni teknolojilerle enerjiyi çesitlendirmek, alternatif enerji kaynaklarini en faydali sekilde hizmete sunarak ülkenin kalkinmasi ve refah artigini saglayacak, daha temiz, daha güvenli, daha verimli, daha ucuz ve ticari açidan ulasilabilir ve sürdürülebilir enerji arzini saglamak” şeklinde belirlenmistir. Yerlilik ve yenilik unsurlari ile de bütünlestirilmis yenilenebilir enerji kaynaklarimizin harekete geçirilmesi temiz çevre gereklerinin yerine getirilmesinde ve enerji ihtiyaçlarinin yerinden üretim yaklasimi ile karsilanmasinda önemli katkilar saglayacaktir.
Dünyamizda enerji ihtiyaci her yil yaklasik %4–5 oranında artmaktadir. Buna karsilik bu ihtiyaci karsilayan fosil yakit rezervi ise çok daha hizli bir sekilde azalmaktadir. Ayrica fosil yakitlarin kullanimi dünya ortalama sicakligini son bin yilin en yüksek degerlerine ulastirmistir. Bu durum ise yogun hava kirliliginin yani sira milyonlarca dolar zarara yol açan sel/firtina gibi dogal felaketlerin gözle görülür sekilde artmasina neden olmustur. Simdiden dünyanin deniz seviyesinde bulunan birçok adasinda yerlesim alanlari, buzullarin erimesi ve su seviyesinin yükselmesinden dolayı bosaltilmistir. Bu nedenle insanoogu fosil yakit rezervlerinin bitmesini beklemeden temiz enerji kaynaklarina yönelmek zorundadir.
Yenilenebilir Enerjinin Avantajı;
a) Tükenmeyen enerji kaynagi olmasidir.
b) Temiz enerji türüdür.
c) Dogabilecek ekonomik bunalimdan etkilenmez.
d) Mahalli uygulamalara elverislidir.
e) Çok sayidaki ülkede faydalanilabilir.
f) Karmasik teknolojiye ihtiyaç duyulmamaktadir.
g) isletme masraflari çok azdir.
?) Günes enerjisinin gaz, duman, kükürt veya radyasyon gibi zararli artiklari yoktur.
h) Enerjiden ihtiyaç duyuldugu bölgede faydalanilabileceginden enerjinin nakil problemi de yoktur.